NEW YORK: LÅGVOLYM HANDEL, NIKE RAPPORTSTEG, S&P -0,2%
STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna backade tillbaka och stängde onsdagen lätt på minus, handeln präglades av låg volym inför den stundande julledigheten. Nike rapportsteg.
Vid stängning hade Dow Jones industriindex sjunkit 0,2 procent till 19.942. S&P 500 minskade 0,2 procent till 2.265. Nasdaqs kompositindex backade 0,2 procent till 5.471.
Indexet Dow Jones, skapat 1896 innehållande många högkvalitativa så kallade ”Blue Chip-aktier”, har sedan valet den 8 november noterat 17 rekordstängningar och var under tisdagen bara 25 punkter ifrån den magiska 20.000-nivån som aldrig tidigare nåtts. Uppgången i procent för storbolagsindexet är 9 procent sedan valet medan bredare S&P500 stigit 6 procent, förhoppningar om att Donald Trumps ”företagsvänliga politik” ska få fart på tillväxten ligger bakom uppgången.
”20.000-nivån på Dow Jones är bara ett nummer, men det är också en bra möjlighet att lägga upp en plan inför nästa år. Marknaden har stigit i åtta år i följd varför säkert vissa funderar över om värderingarna kan försvaras”, sade Michael Vogelzang, förvaltare vid Boston Advisors, till Marketwatch.
Dow Jones har cirkulerat kring 20.000-nivån under flera sessioner. Siffran står inte för någon fundamental eller teknisk signifikans men den ses som en psykologisk milstolpe.
”Saken är klar, Dow Jones kommer forcera igenom 20.000. Jag tror att vi kan gå igenom nivån bara för att få det överstökat. Sen får vi se om det blir en ny nivå som vi kommer hovra runt”, sade Michael Vogelzang, vidare.
Något riktigt konsensus bland sektorerna syntes inte på onsdagen. Trots sjunkande långräntor var fastighet sämst presterande, gruppen har dock några starka dagar i ryggen. Oljan backade över 1 procent på en oväntad lageruppgång vilket vägde marginellt på energisektorn som var bäst presterande inom S&P500. Exxon och Chevron noterades kring nollan.
På rapportfronten steg Nike dryga procenten, och var bäst presterande i Dow Jones, efter en rapport som visade på högre vinst och försäljning än väntat. Marknaden skakade således av sig att sportföretaget inte nådde estimaten avseende enligt analytiker viktiga, framtida ordrar samt bruttomarginal.
Ännu bättre gick det för Invensense som rusade 17 procent på medieuppgifter om att japanska elektronikdelstillverkaren TDK vill köpa chipbolaget.
Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 2 punkter till 2,54 procent.
Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Den pågående rekylen visar ännu inga tecken på att vara klar, vilket i min värld är positivt. Punkteras EMA-8 med en dagsstängning ställs siktet in mot zonen mellan MA-20 och golvet i den stigande kanalen. De korta momentumindikatorerna noteras fallande i ”utandningszonen” och när vi har detta utseende ska vi vara försiktiga att haka på ett utbrott såvida det inte sker med påtagligt högre volym och en kraftfull kursstapel.”
Den första timmens box markerade 1532 på nedsidan och vid 10:30 punkterades nivå efter ett misslyckat försök till en ny högre topp. Indexet föll ner mot 1522-nivån som efter två test vid lunch stod pall och skapade en dubbelbotten med mål 1528 som nåddes strax innan stängningen vid 1525,5 vilket motsvarade en nedgång med 0,7 procent.
Rekylen börjar nu bli intressant att bevaka och de tre senaste dagarna har inletts med negativa gap som innebär att säljarna riskerar att snart ha kört slut på bränsle. Det är första gången sedan den 5 december som volymen noterats under det dagliga snittet. Efter två negativa candlesticksformationer påbörjades en rekyl som nu har punkterat EMA-8 och det blir nu spännande att se kring vilken nivå som köparna kommer att suga upp säljtrycket. Den första mindre stödnivån vdi 1520 nåddes redan igår men om den punkteras bevakar jag utvecklingen kring MA-20 som inför dagen noteras kring 1511 (stiger med ungefär 2,2 punkter per dag). Både cykliskt och momentummässigt börjar det nu bli dags att agera när vi bjuds på en positiv fortsättningsformation, som det idag skulle vara om 1537,5 tas ut.
Volymen igår var den lägsta sedan den 2 december och 8 procent under det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Jag har den senaste veckan påtalat att volymbalansen varit lite väl positiv och att nivån historiskt vid flera tillfällen lett till en topp i prisgrafen. Än så länge anser jag dock att volymbalansen talar för fortsatt uppgång men med något förhöjd risk. 39 procent av de 284 aktier jag följer steg igår. Bästa sektor och den enda som stängde på plus var basråvaror men uppgången var bara marginella 0,1 procent. Sämst gick kraftbolag och teknik.
Nyhetsbyrån Direkt:
STÄMMOR
– Concent (extra), Spiffx (extra), Strax (extra)
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i Europa kl 8.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Rethinking Care: första dag för handel på First North
– Seatwirl: första dag för handel på First North
EXKLUSIVE UTDELNING
– RNB (0:25 kr)
MAKROSTATISTIK
– Danmark: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– SCB: PPI november kl 9.30
* SCB: detaljhandel november kl 9.30
* USA: order varaktiga varor (prel) november kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 50 kl 14.30
* USA: BNP (def) 3 kv kl 14.30
– USA: FHFA husprisindex oktober kl 15.00
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
* USA: privata inkomster och privatkonsumtion november kl 16.00
CENTRALBANKER
– ECB: månadsrapport kl 10.00
USA-börsen: Igår skrev jag: ”Begränsningarna som för tillfället fångar index och som markerades förra veckan är fortfarande intakta och vi håller därför koll på utbrott från 2276,2 eller punktering av 2248,4. Det finns inte så många absoluta sanningar i trading men en av dessa är att efter låg volla, även i det mindre tidsperspektivet som nu, kommer hög volla.”
Precis som de senaste dagarna handlades även onsdagen i en tajt range mellan 2271 och 2267 för att sedan stänga vid 2265,2 vilket motsvarade en marginell nedgång med 0,2 procent. Det var den minsta kursstapeln sedan den 19 juli. Nu väntar är det verkligen spännande att se vad detta kortsiktigt extrema lågvollaläge kommer att leda till denna gång.
Jag har vid ett antal tillfällen den senaste tiden förklarat att jag är mycket optimistisk inför de närmaste månaderna och inget har förändrats. Det som de senaste dagarna har fått mig att bli något lite mer bekymrad är att det är mycket svårt att hitta någon som är negativ till börsen. Det är något vi ska hålla noggrann koll på. Det flocken tror är ju som bekant sällan rätt, men så länge inte motsatsen bevisas ska vi inte gå emot en stark och påvisad trend. En annan sak som vi bör titta på är hur ledande index går. SP500 har nu fått stöd av både europeiska och asiatiska index men hur är det med DJIA? Jo, indexet har rusat upp i en extremt euforisk och parabolisk uppgång till vilken nivå då? Jo, till 20.000!!! Kan det ha någon impact? Absolut, det är en nivå som vi ska hålla noggrann koll på och RSI har bara varit lika högt vid 7 tillfällen de senaste 120 åren! Dessa är 1905 och därefter föll index med 40% närmaste året, 1910 följt av en nedgång med knappt 20%, 1927 men det skulle ta fram till 1930 den gången innan nedgången vidtog, 1944 men den gången blev det startskottet på en uppgång, slutet av 1956 som ledde till en nedgång på nästan 20 procent, 1997 som tre år senare ledde till en topp och nu. Kan vi dra någr slutsatser av detta? Ja, att det absolut inte bara är positivt med den breda optimismen. Vi ska vara som mest på vår vakt när flocken är som mest riskbenägen!
Volymen igår var den lägsta sedan den 5 december men trots det 73 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. De enda sektorer som tängde på plus igår var energi och detaljhandel. Sämst gick hälsovård och verkstad.